Werkwijze

Praktijk Rouw & Vertrouw ondersteunt het rouwproces met gesprekken, wandelingen en creatieve werkvormen gecombineerd vanuit de opleiding rouwbegeleider en psychodynamische therapie.

De gesprekken kunnen plaatsvinden in mijn praktijk, middels een huisbezoek, telefonisch of via skype. Het aantal benodigde sessies kan ik niet van te voren zeggen, omdat ieder rouwproces anders verloopt. Het is aan jou hoe vaak je met mij een gesprek wil. Mijn ervaring is dat er meerdere gesprekken nodig zijn.

Enkele voorbeelden van werkvormen die ik inzet zijn:
systemisch werken, innerlijk kindwerk, traumaverwerking, cognitieve therapie, het verlies tekenen, verdiepend schrijven, verlies in beeld brengen, maken van een emotieboom, maken van een herinneringsdoos en een persoonlijke archief kast.

Herinneringsdoos

Ik werk veel met het maken van je eigen herinneringsdoos. In mijn praktijk heb ik gemerkt dat daar behoefte aan is. De herinneringsdoos bevat een kaarshouder, een armband met de tekst vergeet mij niet, een knuffel (alleen voor kinderen), een schatkistje en een fotolijstje. Je kan de doos versieren en voorwerpen erin doen die voor jou van waarde zijn.

Emotieboom

We houden vaak de emoties voor ons zelf. We willen anderen hier niet mee belasten of we weten niet goed woorden hieraan te geven. Om de emoties toch te kunnen uiten maak ik gebruik van een emotieboom. Op elk hartje wordt de emotie geschreven die je voelt en die hangen we in de boom. Je krijgt inzicht in wat je voelt, waar je het voelt en hoe je gedragingen hierop zijn.

In beeld brengen van verlies

Verlies in beeld brengen is vaak een onderdeel van een sessie. Door je verlies letterlijk op te stellen met behulp van poppetjes krijg je inzicht hoe het verlies doorwerkt in je leven.

Persoonlijke archiefkast

In jouw persoonlijke archiefkast zitten denkbeeldige laatjes van verlieservaringen. Er wordt aandacht gegeven hoe jij er mee om bent gegaan en/of je steun hebt gekregen van je omgeving. Je geeft zelf aan welk laatje je eerst wilt opruimen. Dit geeft duidelijkheid en rust.

We kijken samen wat je nodig hebt en bepalen welke werkvormen van rouwbegeleiding het beste bij je past.

Mijn hond Uno

Uno biedt rust, troost en steun. Uno kan ingezet worden bij faalangst. Ook voor mensen die bang zijn voor honden is Uno uitermate geschikt. Door Uno kun je je zelfvertrouwen vergroten.

Handvaten bij rouw

Huilen
Rouw uit zich in tranen en werkt bevrijdend. Probeer je verdriet niet weg te drukken, maar geef je eraan over. Huilen geeft verlichting en geneest.

Gun jezelf de tijd
Voor rouwen staat geen tijd. Je kunt niet zeggen over drie maanden is het rouwen voorbij. Door het uiten van je emoties en het verstrijken van de tijd, gaan de scherpe kantjes eraf.

Ontspanning
Zorg goed voor jezelf en gun je lichaam en geest rust door te ontspannen. Neem tijd voor een dutje of neem een bad. Ga fietsen of wandelen om rust in je hoofd te krijgen of doe ademhalingsoefeningen.

Afleiding zoeken
Zoek afleiding om je in deze periode niet te laten beheersen door verdriet. Doe een activiteit waar je plezier aan beleeft en die niet teveel concentratie vergt.

Je moet niks
Niet van jezelf en niet van anderen. Doe waar je behoefte aan hebt en waar je je goed bij voelt.

Zoek lotgenoten
Praat met mensen die hetzelfde mee gemaakt hebben. Sluit je bijvoorbeeld aan bij lotgenoten. Zij begrijpen wat je doormaakt en kunnen je daar verder mee helpen.

Slapen en uitrusten
Rouwen is hard werken. Het is emotionele arbeid, waar je erg moe van wordt. Zorg goed voor jezelf en geef je lichaam en geest rust. Geef toe aan je moeheid, slapen overdag mag.

Op zoek naar hulp bij rouw of verlies?

Door mijn begeleiding kom je weer in je eigen kracht om zelfstandig verder te kunnen in de toekomst.