Ik rouw
jij rouwt
wij rouwen allemaal

Rouw

Rouw is een woord van slechts vier letters, maar heeft een grote invloed op jouw leven. Wat is rouw eigenlijk?

Rouw is een emotionele reactie als gevolg van een verlies. Rouw is niet alleen het verlies van dierbaren, maar ook een scheiding, verandering van baan, een verhuizing, verlies van gezondheid, verlies van een (huis)dier et cetera. In de volksmond wordt er over rouwverwerking gepraat, alsof je het gemakkelijk achter je kunt laten maar dat is niet zo. Een beter woord voor rouwverwerking is verlieservaring. Jij ervaart het verlies en het verdriet voor de rest van jouw leven. Het hoort bij jou, voor altijd. Als jij dat kunt accepteren, wat absoluut niet meevalt, dan kun jij weer dingen ondernemen en plannen gaan maken.

Voor rouwen bestaat geen pilletje

Rouwen is omgaan met gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen. Wanneer iemand rouwt zijn er een aantal fases waar jij door heen gaat.

Fase 1: Ontkenning
“Dit gebeurt niet bij mij, het is niet waar.” Het is een vorm van zelfbescherming. Het zorgt ervoor dat de betekenis van een verdriet langzaam tot jou doordringt. Helaas kun jij in deze fase opgesloten blijven.

Fase 2: Boosheid
Jij kunt boos zijn op de artsen, het lot, de partner, God of de omgeving. Deze boosheid is niet raar, het is jouw overlevingsmechanisme. In deze fase ben jij meestal moeilijk te benaderen. Onder die boosheid zit meestal verdriet.

Fase 3: Het gevecht aangaan
Verlies ga jij aan door voor jezelf doelen op te stellen. In deze fase ga jij een marathon lopen voor jouw dierbaren of tegen bepaalde ziektes, jij stopt met roken of begint aan een opleiding.

Fase 4: Depressie
Het verlies dringt steeds meer door en jij voelt je machteloos en niet begrepen. Vaak komen andere verliezen naar boven. Jij gaat je terugtrekken. Je neemt de telefoon niet meer op en jij gaat de deur niet meer uit. In deze fase is er kans op dat jij je toevlucht neemt tot drank, kalmeringstabletten en/of slaapmiddelen.

Fase 5: Aanvaarden
Hoeveel pijn en verdriet jij ook ervaart, er komt een dag dat jij probeert het verlies een plek te geven. Jij aanvaardt het verlies dat iemand of iets definitief weg is en krijgt weer zin om de dingen weer op te gaan pakken en plannen te gaan maken.

 

Van de bovengenoemde fases hoef jij niet te schrikken. Jij hoeft deze ook niet allemaal te doorlopen. Wat belangrijk is dat jouw gevoelens er mogen zijn. Bekijk jouw gevoelens met liefde en respect, voor alles wat jij bent kwijt geraakt. Omarm het verdriet, want dan kan jij doorgaan met jouw eigen leven. Het is een proces waarin een verlies buiten jezelf ontstaat en het innerlijk werkelijkheid wordt.

Uno en ik begeleiden jou in het doorlopen van deze fases en in het maken van contact met jouw gevoelens.

Wij helpen jou bij rouw en verlies, zoals bij:

  • Een scheiding
  • Verlies van broer of zus
  • Verlies van een (huis)dier
  • Het in aanraking komen met kanker
  • Stress
  • Een miskraam, stilgeboorte en abortus
  • Verlies van een baan

Kun jij steun gebruiken?

Uno en ik nodigen jou graag uit voor een kennismakingsgesprek.